Vijesti

Internet


Dan sigurnijeg interneta

Zajedno za bolji internet!

 

Svakog 11. Februara, u više od 130 država svijeta, obilježava se Dan sigurnijeg interneta.

Svjetski dan sigurnijeg Interneta (Safer Internet Day – SID) međunarodni je događaj koji se održava svake godine u februaru, s ciljem promocije sigurnije i odgovornije upotrebe internet
tehnologija, kao i mobilnih telefona od strane djece i mladih širom svijeta. Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana sigurnijeg Interneta održava se danas pod nazivom ‘Zajedno za bolji internet’, naglašavajući važnost uloge svih nas u stvaranju boljeg interneta.

Istraživanje koje je pokazalo da svako deseto dijete uzrasta od 15 do 17 godina prihvata sve zahtjeve za prijateljstvom drugih ljudi na društvenim mrežama, te da gotovo svako četvrto dijete te dobi svake sedmice traži na internetu nove prijatelje ili kontakte, je alarm roditeljima, prosvjetnim radnicima, medijima, te svima nama, da radimo na podizanju svijesti djece i mladih o opasnostima koje vrebaju na internetu.

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizuje se kroz takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola na temu sigurnosti na Internetu. Odgovore na pitanja djeca mogu pronaći na platformi Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini www.sigurnodijete.ba. Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan putem web stranice www.sigurnodijete.ba. Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2020, dana 11. februara, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i osvojene nagrade. Kako bi se što bolje pripremili za kviz posjetite stranicu www.sigurnodijete.ba i naučite više o sigurnom korištenju interneta!

Sponzori su za sretne dobitnike obezbjedili nagrade kao što su laptop, mobitel, tablet, paketi korištenja internet usluga i druge vrijedne nagrade. Svečanost proglašenja pobjednika i dodjela nagrada će se održati nakon završetka takmičenja, uz prisustvo medija i javnosti.

Kompanija Telrad Net d.o.o apeluje svim roditeljima, nastavnicima, medijima i javnosti, da svakodnevno rade na razvijanju mehanizma za filtriranje i blokiranje mnoštva sadržaja na internetu, kako bi djeca i mladi kreirali efikasnu strategiju donošenja odluka za sigurnije korištenje interneta. Neka prvi korak ka tome bude aktivno učešće djece i mladih u današnjem takmičenju, gdje će se dodatno edukovati o svom sigurnijem korištenju interenta, te osvojiti vrijedne nagrade.